Amb la voluntat d’acostar la política a la universitat, el passat dimarts 7 de maig, des de les organitzacions juvenils deba-t.org i SexyEurope vam organitzar el debat “Quina Europa vols? Atreveix-te a decidir!” entre els diferents candidats catalans al Parlament Europeu; on vam comptar amb la presència de Ramon Tremosa (CiU), Ernest Maragall (EPDD), Esther Niubó (PSC), Andrea Levy (PPC) i Ernest Urtasun (ICV-EUiA).

En un dels exercicis democràtics més multitudinaris del món, més de 400 milions de persones han estat cridades aquest 25 de maig a les urnes. Amb l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa, aquestes eleccions tenen encara més importància, ja que el Parlament Europeu sorgit de les eleccions escollirà, amb molta probabilitat, el candidat a presidir la Comissió Europea. Sent així, i en unes eleccions marcades per la desafecció dels ciutadans i les polítiques d’austeritat dictades de la Unió Europea, els candidats tenien el repte de convèncer de la importància dels comicis a un públic jove i universitari, una generació que ha crescut amb la idea d’Europa però que encara la veu molt lluny del seu dia a dia.

Així, els candidats es van veure sotmesos durant més d’una hora i mitja a les preguntes de la moderadora i vicepresidenta de deba-t.org Gina Giró, i també a les preguntes del públic, que va poder participar-hi en tot moment a través de targetons amb preguntes que es llegien als candidats i a través de Twitter. El públic va demanar, per exemple, per les conseqüències de l’entrada de l’euroescepticisme, la PAC i l’obstacle que suposa pel creixement d’Àfrica, i també va preguntar a alguns dels candidats com Ernest Maragall sobre a quin grup entrarien si sortien escollits. També, i com era previsible, el públic es va interessar pel paper que hauria de jugar Europa en el controvertit procés sobiranista que viu Catalunya i en relació a la voluntat d’alguns partits polítics de celebrar una consulta als ciutadans sobre el tema de la independència el 9 de novembre.

En acabar el debat, Niubó (PSC) va apostar per lligar la idea d’Europa al progés i va comentar que Europa es troba mancada de confiança, una idea compartida per Tremosa (CIU), que afegí que qui impedirà que hi hagi més Europa són les grans capitals dels estats centralistes i que una altra causa podria ser l’auge de l’euroescepticisme, que ja aleshores es preveia immens al Regne Unit. Andrea Levy (PPC), per la seva banda, va afirmar que la democràcia també s’havia d’entendre com a participació i no només com a representació; va donar als comicis el valor de termòmetre del projecte europeu i va demanar compromís amb aquest. Maragall (EPDD) va destacar que cal un Parlament més fort ja que ara per ara no té ni tan sols iniciativa legisativa pròpia i en aquesta línia Ernest Urtasun considerà l’existència d’un repte generacional: recuperar el control democràtic en la presa de decisions en el si de la Unió Europea.

10169357_10152510798962704_1560873538944408643_n

L’Auditori de la UPF, ple d’estudiants que van venir a veure el debat electoral organitzat per deba-t.org i Sexy Europe

El debat electoral es va retransmetre per streaming a través d’El Periódico i va comptar amb la presència de mitjans de comunicació com TV3, gaudint posteriorment d’un espai al TN. L’interès generat entorn al debat va aconseguir omplir d’estudiants l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra, amb capacitat per més de 300 persones; una imatge que ja deixava entreveure, tal i com s’ha pogut veure posteriorment mirant les xifres de participació a Catalunya, que aquest cop les eleccions europees prendrien més rellevància dins l’agenda política.