[Paula Brujats; El Punt-Avui]

El 20-N és a tocar. En uns dies en què les formacions polítiques estan pendents d’enquestes i mítings, Deba-t.org ha aconseguit reunir candidats de les cinc forces catalanes amb representació al Congrés dels Diputats. Centenars d’estudiants han omplert l’auditori del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), refermant, així, l’èxit assolit l’any passat amb el debat previ a les eleccions catalanes.

Des del 2009, aquest think tank* ha estat present a la universitat. Aquell any, Nacho Corredor, Gerardo Sensat i Paris Grau –estudiants de Ciències Polítiques de la UPF amb diferents perfils ideològics– van decidir compartir el que, en realitat, ja feia temps que practicaven en privat: un grup de reflexió política amb voluntat d’influir sense estar vinculat als partits.

L’entitat s’estructura a partir de dues línies de treball. Per una banda, Meet.Deba-t pretén establir sinergies entre estudiants universitaris a partir d’activitats que fomentin el diàleg polític. Per l’altra, Deba-t.lab es defineix com a espai de reflexió al voltant de la millora de la qualitat democràtica, les polítiques socials i la legalització de les drogues per evitar el narcotràfic. Nacho Corredor, que encapçala la iniciativa i s’encarrega de l’organització de debats i trobades, argumenta que “no es pot produir una idea sense un diàleg previ”. I és que, tot i treballar de manera fragmentada, la interacció entre les parts és bàsica.

Amb la universitat de fons

Els actes de Deba-t.org consisteixen, majoritàriament, en seminaris de formació, col·loquis i dinars al Campus. En un inici, comptaven amb la col·laboració de professionals de la política com Montserrat Nebrera i Jordi Miralles i, dos anys després, la seva àmplia xarxa de contactes els ha permès augmentar la quantitat i varietat de convidats a la Pompeu. Hi han passat, entre d’altres, el president de la Generalitat, Artur Mas; el cap de l’oposició, Joaquim Nadal, i el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

Tot plegat és possible gràcies al context universitari en què es mouen, lloc de trobada d’idees, emprenedors i recursos. En el seu cas, la UPF els facilita espais gratuïts pels actes, un despatx propi i una subvenció anual de 1.200 euros –un 6% del finançament del grup–. Per cobrir despeses com el material o la publicitat, aquesta xifra es complementa amb els ingressos provinents dels cursos formatius i les aportacions del seu centenar de socis. La quota és de trenta euros l’any i permet participar en les activitats internes, que són la majoria. A més de pagar aquesta quantitat, qui en vulgui ser membre ha de tenir entre divuit i trenta anys, comunicar-ho a l’associació i, sobretot, acceptar-ne la pluralitat. “La mescla d’ideologies és important, així que un membre de Deba-t.org ha de ser una persona oberta al diàleg i permeable a les discussions”, diu Corredor.

Més enllà del Campus

El centre de reflexió confia tant en mètodes tradicionals –cartells, boca-orella, etc.–, com en la difusió a la xarxa a través del web, Twitter i Facebook per donar a conèixer la seva activitat. Una activitat destinada, en ocasions, a nodrir de discurs les formacions polítiques –ja fa temps que assessoren diversos partits–, però sense intenció d’arribar a formar-ne part. En aquest sentit, el grup compta amb un Consell Assessor format per quatre experts en els àmbits polític (Carles Campuzano i Toni Comín), econòmic (Eduard Vallory) i social (Pablo Solana) que col·laboren de manera regular en l’elaboració de projectes. El futur de Deba-t.org se centra, doncs, en ser presents a altres centres i, alhora, anar creixent fora de l’àmbit universitari. ···

(*) Think tank: Grups de reflexió nascuts en l’àmbit militar, popularitzats dins la societat civil a partir dels anys seixanta. Actualment, solen treballar al voltant de la política.