“En qualsevol democràcia necessitem dos impulsos, igualment necessaris i complementaris, que ens ajudin a fer un sistema més fort. Un impuls ve dels partits polítics i del seu accés a les institucions i l’altre impuls ha de venir de la societat civil“, diu el politòleg i exdiputat Toni Comin. “Necessitem moviments socials i centres de pensament”, conclou el també membre del Consell Asessor de Deba-t. En aquesta línia, i ho remarquem com a resposta a les insinuacions que la Molt Honorable Presidenta del Parlament, la sra. Núria de Gispert, feia ahir a la nit en una conferència al Círculo Ecuestre sobre la llei electoral, cal incidir en la necessitat de repensar els paràmetres del nostre sistema institucional.

De Gispert, en un acte organitzat per Acció per la Democràcia i davant diputats, dirigents de diferents moviments socials i acadèmics, va dir en relació a la llei electoral -més enllà de defensar el model actual- que en qualsevol dels casos haurien de ser els partits, amb l’oportuna discreció, els qui arribessin a un acord… Com si estiguéssim davant un escenari diferent del que hem estat durant els últims 30 anys i on Catalunya s’ha convertit en l’única Comunitat Autònoma sense llei electoral pròpia. Mai hi ha hagut acord i no n’hi haurà si moviments socials, tal com la pròpia Acció per la Democràcia o Ciutadans pel Canvi, entre tants d’altres, no promouen un debat públic, amb la complicitat dels mitjans de comunicació i en espais tals com les universitats o els sinus dels partits, que forcin els nostres representants a solucionar una de les qüestions pendents del nostre país i que, ara més que mai, és cabdal per reformular els paràmetres de convivència entre ciutadans i institucions.

‎”Una sociedad democrática es una sociedad donde se incrementa el ámbito de lo que se debe decidir, pero estas decisiones no son decisiones soberanas, sino que se ejercen en un entramado en el que los actores políticos dependen a su vez de otros muchos actores“, conclou Daniel Innerarity a El Futuro y sus enemigos. Hauriem, sense por, de prendre nota.