Sembla que l’afer Eurovegas arriba al seu fi, almenys pel que fa a Catalunya. Ho fa vertiginosament, d’una forma que ben pocs esperaven i que, de ben segur, només uns quants havien previst.

La qüestió d’Eurovegas ha sigut motiu de controvèrsia en els darrers mesos, aixecant partidaris i detractors insospitats… però em pregunto si hi ha algú d’entre nosaltres, els ciutadans  comuns, que opinés amb gaire coneixement sobre què era exactament Eurovegas. Ben bé, era com si en aquests mesos calorosos una aurèola vaporosa impedís la visió nítida de la proposta. Què seria exactament Eurovegas?

D’una banda, seduïen les promeses de nous llocs de treball, una inversió milionària al País, un gran complex on –s’argumentava- el joc seria només una petita part, amb espai per a congressos i convencions, alguna proposta innovadora de Ferran Adrià, un gran impacte econòmic en la zona… Per contra, se’n replicava el greu impacte ecològic, la vulneració de varia normativa vigent, la generació d’un focus de prostitució i meca del blanqueig de diners. A més, diversos interrogants sobre la qualitat dels llocs de treball i el verdader valor afegit de la proposta.

[1] Pro’s i contres de pes però, sobretot, una gran sensació d’inconcreció.

Tanmateix, de les poques coses que sí sabíem del cert sobre el projecte del magnat Sheldon Adelson era el seu nom: Eurovegas. Sovint es diu allò de que “el nom no fa la cosa”… però en aquest cas sí que la feia. I més que fer, desfeia. M’explico:

La marca Barcelona gaudeix en l’actualitat d’una projecció internacional importantíssima que fa, per exemple, que figuri entre les ciutats més atractives en diversos rankings internacionals.[2] El disseny, l’arquitectura, la creativitat, la innovació, el talent, l’obertura al món, el clima, una posició estratègica al sud d’Europa, les grans escoles de negocis,  la capitalitat del mòbil, la gastronomia i també el Barça fan de Barcelona una ciutat de primera fila als ulls del món. Només cal viatjar a l’estranger i fer saber que un és de Barcelona per a aixecar tot tipus d’elogis, sabeu a què em refereixo. Doncs bé, un estudi recent d’ESADE constatava la rellevància internacional de la marca Barcelona, però també advertia que la seva associació amb la marca España (vinculada al turisme de Sol y playa) suposava un llast, al representar una evident contradicció de significats.[3] Pur marketing: si anuncies un cotxe elegant, que el conductor no llueixi xancletes de piscina.

Com a concepte, el nom d’Eurovegas sí que troba una traducció força evident: “Las Vegas a Europa”. I Las Vegas, més enllà de si s’hi celebren congressos o de si són punters en algun sector d’alt valor afegit (la qual cosa desconec), és associada al Joc i als Casinos, a la festa desenfrenada i als matrimonis sorpresa de l’endemà d’una nit de borratxera. Imagineu per un moment el lema fàcil: “Barcelona, Las Vegas d’Europa”. Si volgués frustrar la imatge de la qual gaudeix la ciutat Comtal no se m’acudirien gaires coses millors. El que resulta sorprenent de debò és que Madrid s’hagi afegit a aquesta pugna per la mediocritat.[4]

I arriba el dia en que la Presidenta Madrilenya, Esperanza Aguirre, insinua la seva intuïció i ens complau amb la revelació íntima de que li acostuma a funcionar bastant bé. En  dos dies, en acte preparat al mil·límetre al Palau de la Generalitat, compareixença pública de les parts que tiraran endavant un alternatiu i ambiciós projecte turístic a prop de Port Aventura: Barcelona World. El Conseller Recoder revela lo obvi: l’operació Barcelona World fa mesos que s’està gestant allunyada dels focus mediàtics. Discreció en la negociació; fonamental.

I és així com hem passat de portar Las Vegas a Europa a portar Barcelona al Món. Jugada magistral. Eurovegas: Pla A o brillantíssim farol? Pokerface

[1] Mireu algunes reflexions al respecte del Professor de la UB Antoni Soy a http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/559785-eurovegas-crisi-i-model-productiu.html .

[4] Tot plegat recorda una mica a un gag de Polònia força divertit (http://www.youtube.com/watch?v=D2HK57hB0nY).