Cal una reflexió sobre la capacitat que un cert cinema de masses d’influència anglosaxona, sobre tot el dels Estats Units, té de condicionar subliminalment o d’expressar, per denunciar o compartir, la concepció social del poder, en moltes de les seves dimensions. Per això mateix, desde Deba-t hem decidit organitzar un seminari per parlar d’aquesta qüestió! La catedràtica MONTSERRAT NEBRERA serà l’encarregada de coordinar les sessions a través de les quals es podran obtenir 3 crèdits de llliure elecció a la Universitat Pompeu Fabra!

El curs s’impartirà els dilluns i dimecres entre les 15 i les 18h (amb 30 minuts de pausa) i fins a sumar 10 sessions (el curs s’acaba abans de començar exàmens) on s’analitzaran i es visionaran diverses pel.líqules:

  • El senyor dels anells .Contraposa la seva cosmovisió i l’univers de J.R. Tolkien (expressió del simbolisme religiós catòlic) a la de la trilogia de Narnia, de C.S. Lewis, que construeix l’imaginari des de la vessant protestant. Index de conceptes: el propi és la reflexió sobre les diverses dimensions de l’home (hobbit, nan, elf, gegant, orc..) Però a més comparteixen amb En busca de la felicidad o Excalibur el concepte de la responsabilitat en l’exercici del poder, i la legitimitat d’altres recerques (el dret a ser feliç existeix?).
  • Matrix. Reflexiona sobre el tema que va consagrar Blade Runer o Jo, Robot. La qüestió inicial és si l’ésser humà pot arribar a ser controlat pels seus productes, però se’n deriven altres: la intel·ligència artificial té ànima? (per tant, què és l’ànima?); l’elecció entre saber i ignorar; el control de la pròpia ment..
  • Minority Report és el final d’un cadena de pors: El missatger de la por, La conspiració del pànic, Enemic públic… El tema de la sanció preventiva com a forma de control social.
  • Batman aúna Robin Hood, Harry el Sucio, Terminator i les darreres reeelaboracions de la justícia particular de l’univers d’Eastwood (Gran Torino).
  • El jardinero fiel té un plegat de miralls,amb llum menor,sobre el tema: El fugitiu, Babel, Syriana. Les pel·lícules de denúncia solen ser cinema minoritari. Per què de vegades no?

El mètode d’avaluació serà un treball final fent un anàlisi d’una de les pel.lícules.

INSCRIU-TE! Fes un ingrés de 89 euros al número de compte 2013 1501 62 0200174580 en qualsevol oficina de CAIXA CATALUNYA i fes constar el teu nom i cognoms. Un cop fet, envia les teves dades personals (important el curs, la carrera i el NIA) a seminaridebat@gmail.com i conserva el resguard. Tens temps fins el 26 d’octubre a les 14h (a les 15h, comença la primera classe)!!! Recorda que els crèdits de lliure elecció son necessaris per obtenir el títol universitari!

*Classes impartides per Montserrat Nebrera amb l’aval de Sebastià Sarasa.