El passat col·loqui per a socis de deba-t.org va tenir lloc el dia 20 de febrer, i en aquesta ocasió el convidat va ser Francesc Gambús, diputat al Parlament Europeu per Convergència i Unió, que tindrà lloc el proper divendres

Francesc Gambús va néixer a Barcelona el 21 de maig de 1974. És llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració, carrera que va cursar entre la Universitat Autònoma i la Universitat Oberta de Catalunya. Va començar a militar a Unió Democràtica de Catalunya a principis del 1995, integrant-se en l’estructura d’Unió de Joves. Després de tenir diferents responsabilitats dins Unió a la ciutat de Barcelona, des del 2012 forma part del Comitè de Govern del partit.

Ha estat assistent parlamentari al Parlament Europeu durant 6 anys, de 1998 a 2004, al costat de la Concepció Ferrer, període en el qual es va introduir en el món de les institucions europees, treballant entre d’altres matèries, amb tot allò relacionat amb la reunificació de la Unió Europea als països de l’Est, l’adequació de les estructures de la Unió Europea per a fer front a aquest repte i la cooperació al desenvolupament. Ha treballat també com a assistent al Congrés Espanyol de 2005 a 2007 i ha assumit responsabilitats com la coordinació del departament de Comerç i Consum del 2007 al 2011 a l’Ajuntament de Badalona. El març del 2010 se li va encomanar la direcció de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA), la fundació d’Unió. Co-autor del programa electoral de la coalició CiU a les eleccions del 2010, el desembre d’aquell mateix any es va incorporar a l’estructura del Govern com a cap de Gabinet de la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i el desembre de 2011 va ser nomenat director general de Relacions Exteriors del Govern, responsabilitat que ha desenvolupat fins a principis d’abril del 2014, quan va plegar per presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig de 2014. A l’Europarlament, pertany a la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Salut Alimentària, i a la d’Indústria, Recerca i Energia, i és membre de la delegació de relacions amb els països del Mashreq. En aquest enllaç es pot observar la seva activitat a través del portal votewatchEU: http://www.votewatch.eu/en/term8-francesc-gambus-2.html

 

Amb Francesc Gambús vàrem poder conversar, entre molts d’altres temes, sobre la seva trajectòria professional i el seu paper com a cap de gabinet de Joana Ortega i al capdavant de la direcció general de Relacions Exteriors del Govern, dins el Comitè de Govern d’Unió i la seva tasca com a eurodiputat al Parlament Europeu, on sovint ha de prendre partit en votacions compromeses i on forma part del Grup Popular Europeu conjuntament amb altres partits com el PP. També vàrem intentar abordar la seva visió de la coalició entre Convergència i Unió actualment i la seva relació amb alguns membres del seu partit i amb els membres de la direcció de CDC; el paper del cristianisme avui al món i els fonamentalismes religiosos, les idees del Papa Francesc o la seva visió sobre la relació que han de mantenir la religió i l’estat o el paper de la UE en temes com la cooperació al desenvolupament, matèria que va tractar durant la seva tasca com a assistent parlamentari i que ha vist canviar des d’aleshores, o l’entrada dels països de l’est d’Europa a la UE en el seu moment.

 

D’aquesta manera, vàrem poder interactuar amb un polític que pertany al partit que va guanyar les eleccions al Parlament Europeu i que domina actualment la Comissió Europea i que tingut responsabilitats polítiques a tots els nivells, ja sigui local, autonòmic o estatal, i amb qui vam poder parlar sobre els esdeveniments polítics més importants que han tingut lloc a Europa en els últims 25 anys.