[EDITORIAL]

En política, i jo sóc polític, només ens hem de plantejar qüestions a les que algun dia haurem de contestar… I aquesta no és una d’elles“, respon el prestigiós Joaquin Almunia -vicepresident de la Comissió europea- quan li preguntem sobre com seria el procés d’integració europea d’un Estat català independent.

Catalunya mai serà independent, ve a dir el segon polític espanyol amb més influència al món. Una predicció xocant, sobretot tenint en compte que ha estat durant el govern del seu succesor al PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, que s’ha superat a les époques d’Aznar a l’hora de tenir arguments per defensar la independència.

En tot cas, en privat, un dels altres polítics espanyols amb més influència al món, admet que la independència és inevitable… Com ho pensen també un petit sector de persones de l’entorn del president Aznar que, en qualsevol cas, venen complementades per d’altres més nombroses, que creuen -a diferència d’Almunia- que el desenvolupament de l’Estat autonòmic ha arribat a la seva fi.

No serà demà, ni d’aquí 10 anys, però s’ha iniciat un procés en relació a Catalunya que és difícilment reversible. I al PSOE, especialment aquelles persones amb gran capacitat intel.lectual, com és el cas d’Almunia, haurien de ser conscients i evitar provocacions.