L’activitat va tenir lloc el passat dilluns 16 de març a la Universitat Pompeu Fabra i el protagonista del col·loqui va ser Santiago Vidal, jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona (actualment suspès). Va estar organitzada conjuntament amb el Cercle Català de Juristes, associació també nascuda a la UPF que produeix el diari jurídic eljurista.cat i eljurista.eu, i amb qui ja hem compartit sinergies en altres ocasions dins del marc de l’activitat dels esmorzars jurídics.

Santiago Vidal i Marsal va néixer a Sant Sadurní d’Anoia el 1954. És magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona (actualment suspès) i membre de Jutges per a la Democràcia.

El seu pare va ser militar i metge a Vilafranca del Penedès i va ser alcalde de Sant Sadurní d’Anoia. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, va exercir d’advocat laboralista durant 11 anys fins que el 1989 va aconseguir plaça de jutge. Va exercir al jutjat de primera instància d’Arenys de Mar de 1990 a 1991, on es va especialitzar en dret penal, i a Sabadell 1992-1997 abans de ser nomenat titular del jutjat penal nº3 de Barcelona. També és professor de dret penal i criminologia a la UAB i autor de diverses publicacions relacionades amb la justícia a l’estat espanyol.

Des de la seva posició s’ha destacat per dictar sentències de caràcter progressista en contra de la discriminació racial i de gènere i per la protecció als menors. S’ha pronunciat en diverses ocasions contra l’abús de l’indult governamental a Espanya i en contra de la corrupció, així com també ha advocat a favor de la dació en pagament.

Amb Santiago Vidal vàrem poder tractar la seva recent suspensió per part del CGPJ i vàrem discutir sobre l’esborrany de constitució catalana que va elaborar conjuntament amb altres juristes, però també vam intentar, des de la seva experiència com a jutge, analitzar els principals reptes i obstacles de la justícia espanyola, que tan sovint és posada a debat. Així, seguint amb l’afany a donar veu a totes les ideologies i idees, vàrem escoltar a Santiago Vidal parlant sobre aquests i molts altres temes.